Sensei Iulian Perpelici

sensei

Sensei Iulian Perpelici 6dan Aikido Aikikai

Am auzit de aikido prima dată pe la sfârşitul anilor `80 odată cu filmele lui Steven Seagal . Pe vremea aceea practicăm karate la Reşita. În 1991, când m-am mutat la Arad am avut norocul sau aşa trebuia să fie ca lângă căminul studenţesc unde stăteam să se practice aikido la Casa Sindicatelor.

Mi-am convins un coleg de cameră să vină şi el şi uite aşa am început. Primul instructor a fost prof. Doru Hărșan 5 DAN judo, multiplu campion la judo şi gimnastică, care pe vremea când era la lotul naţional de judo a făcut ceva antrenamente de aikido. I-a plăcut, a făcut rost de ceva cărți şi casete video cu aikido şi așa a început o grupă la Casa Sindicatelor, unde după cum v-am spus am ajuns și eu și colegul meu din camera de cămin să practicăm.

Fiind un foarte bun pedagog, D. Hărșan a reuşit să ne „bage microbu” ca să zic aşa. Astăzi, privind în urma, realizez că ceea ce făceam noi pe vremea aceea era o formă aplicată de aikido care semăna mai mult cu ju jitsu. Dar, am avut norocul să învăţ ukemi foarte bine în acea perioadă, ceea ce m-a ajutat apoi pe toată durata practicii.

Când sensei Hărșan nu a mai venit din motive personale pe la sală, am continuat practica de capul nostru, am ajuns tot mai puţini până am rămas doar eu şi colegul de cameră . Apoi, printr-o întâmplare am auzit de ceva aikido la Timişoara şi am fost pe la ei şi am aflat de un stagiu la Bucureşti cu sensei Fujita Masatake. Cum pe vremea aceea să vezi un maestru japonez sau chiar şi o centură neagră era un vis nu am ezitat şi am mers la stagiu. Aşa l-am văzut prima oară pe sensei Fujita și l-am cunoscut pe sensei George Raicu care m-a îndrumat în continuare.

După acel stagiu, în toamna, am avut prima grupă de „elevi”. Am folosit ghilimelele pentru că eram cam la acelaşi nivel cu ei deşi practicam deja de câţiva ani (cca. 3 ani). În ordine cronologică a fost sensei Raicu, apoi sensei Peter Bacas care venea la stagii împreună cu sensei Fujita şi când am început să mai înţeleg câte ceva în mod cert sensei Fujita a fost cel care mi-a trasat direcţia.